Iontové nápoje - jednoduše a srozumitelně

Proč mám pít iontové nápoje při sportu?

Pokud provozujete intenzivní sportovní aktivitu, ztrácíte z těla spoustu vody, soli a dalších důležitých látek. Pro samotnou hydrataci běžně stačí čistá voda, nicméně pro udržení elektrolytické rovnováhy v těle je zapotřebí doplnit také látky jako např. sodík, draslík, hořčík.  Správný pitný režim se pak pozitivně podepíše na kvalitě sportovního výkonu, úrovni hydratace a následné efektivitě regenerace. 

Iontové nápoje - jak fungují a jaké jsou druhy?

Hydratace

Iontové nápoje - jak fungují a jaké jsou druhy?

Sacharidy

Iontové nápoje - jak fungují a jaké jsou druhy?

Minerály

Typy iontových nápojů

Pojďme si nejprve ukázat, jaké typy iontových nápojů vůbec existují, je jich několik a zásadně se liší !

Závěrem:

Pitný režim je hodně podceňovaná součást tréninku a regenerace. Nechceme to bagetelizovat, ale vidíme to často jak u sebe bohužel, tak u svého okolí. Přitom pokud pitný režim dodržíte a udržíte tělo hydratováno, je to jeden z nejlepších předpokladů pro úspěšné splnění tréninku a následnou regeneraci. V článku jsme se věnovali isotonickým a hypotonickým iontový nápojům. 

Každý má svůj účel a funguje trochu jinak. Ale cíl mají stejný - hydratovat a udržet výkonnost !

Upozornění:

Text je založen na osobní zkušenosti autora či skupiny autorů a na volně dostupných zdrojích informací (zejména těch technických a odborných). Není návodem k použití či dávkování. Vždy je třeba se řídit oficiálním návodem k použití a dávkování udáveného výrobcem na etiketě konkrétního produktu.

Iontové nápoje - jak fungují a jaké jsou druhy?

Martin Blokša

Ultramenu.cz
Aktivnímu sportu se věnuji celý život. Po 9 letech házené v mládí jsem zůstal nejdéle u běhání, kterým se bavím už 15 let. Preferuji běh v přírodě a na ultra distancích. Sportovní výživa je můj koníček, který mě nepřestává udivovat a mám k němu profesně velmi blízko. Jakožto milovník vytrvaleckých sportů vím, jak je nezbytné dokázat tělo kvalitně vyživovat i několik desítek hodin.