Stopy najdeš i ve sněhu

Zamyšlení nad tréninkem, rodinou, prací a tak nějak vším

Poslední dobou hodně narážím v plánováním svých výběhů a svého času obecně. Mám pocit, že takřka nikdy to nevyjde, jak jsem si naplánoval a to mě často trápí.

Navíc, když většinu tréninků odběhám nejen, že ve tmě, ale většinou brzo ráno či pozdě večer či skoro v noci v době, kdy jsem po celém dni už hodně unavený a musím se nutit do něčeho, co vlastně mám moc rád.

...asi to znáte

Práce, rodina,  a povinnosti s tím související. Včera mi došlo, že když se vrátím z práce a celou tu cestu domů se těším na rodinu a vychutnám si ten moment setkání, kdy se potkají, v našem případě, 3 unavené, ale plné radosti, osoby po celém dni a každá ta osoba má někdy jinou představu, jak se stráví zbytek dne. Musí přijít na kompromis.

Navíc každý z nás si něčím za ten den prošel, má nějakou náladu, nějakou úroveň energie a to se podepisuje na všem ostatním. Říkám si, zda to zatím nevyznívá příliš depresivně při subjektivním pohledu, nicméně opak je pravdou...

Rodina vždycky na prvním místě

Věřím, že člověk se správným odhodláním, talentem, může dosáhnout čehokoliv na světě. Příkladů máme okolo sebe mnoho. Ale nevěřím, že může člověk dosáhnout většího úspěchu než je fungující rodina, kde se členové navzájem mají rádi, respektují se a pomáhají si.

O to se doma snažíme a jsme tak i vnitřně nastavení, že první se věnujeme sami sobě navzájem a pak máme čas na zábavu a věci, co na prvním místě nejsou.

Začátkem roku 2015 mi tehdejší nadřízený v Coca-Cole, kde jsem tehdy čerstvě pracoval a měl jsem dojem, že jsem nestíhal vše, co mi bylo zadáno, řekl větu, na kterou asi už nikdy nezapomenu. Je to věta, kterou se od té doby řídím a takřka každý večer si na ni vzpomenu bez ohledu na situaci. Je jednoduchá, ale v zásadě říká vše...

Řekl mi: "Den má 24 hodin".

Nudná věta na první pohled, možná urážlivá, když Vám ji řekne nadřízený, který ví, že ve smlouvě máte pracovní dobu 8h, ale když se nad ni trošku zamyslíte, zjistíte, že těch 24 hodin je mraky času a vše je o tom si ten den v rámci možností naplánovat. 

Pokud to, ale naplánovat nejde a je například 21:00h večer a vy sedíte u TV, je to vaše rozhodnutí, stále vám nicméně zbývají svým způsobem 3h, které můžete efektivně využít, můžete si v klidu probrat vše s partnerem, jít běhat, číst si, pracovat na svém podnikání, plánovat dovolenou, či jít dříve spát, udělat regenerační cvičení, abyste druhý den vstali časně a třebas stihli něco navíc.

On ten den má opravdu 24 hodin a v zásadě do velké míry ovlivňujeme, jak efektivně je ten čas využit.

Stopy najdeš i ve sněhu

Když jdete běhat ve škaredým počasí či jakýchkoliv jiných hrozných podmínkách, tak si všimněte, že skoro vždycky tam před vámi už někdo šel... někdo, kdo se taky třebas musel večer odhodlávat, aby vyrazil..

V takovou chvíli se pochvalte... jelikož jste frajeři ! Nevzdali jste to !

 

Stopy najdeš i ve sněhu !

Martin Blokša

Ultramenu.cz
Aktivnímu sportu se věnuji celý život. Po 9 letech házené v mládí jsem zůstal nejdéle u běhání, kterým se bavím už 15 let. Preferuji běh v přírodě a na ultra distancích. Sportovní výživa je můj koníček, který mě nepřestává udivovat a mám k němu profesně velmi blízko. Jakožto milovník vytrvaleckých sportů vím, jak je nezbytné dokázat tělo kvalitně vyživovat i několik desítek hodin. 

Upozornění:

Text je založen na osobní zkušenosti autora či skupiny autorů a na volně dostupných zdrojích informací.